BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

79.Jogurto dieta

Jogurto dieta: skanu ir veiksminga



Jeigu baiminatės, kad iki vasaros nepavyks suliesėti, išbandykite jogurto dietą. Teigiama, kad ši dieta gali pranokti lūkesčius.


Turbūt ne kartą teko girdėti (galbūt net įsitikinti), kad greitas liesėjimas kenkia organizmui, o jo rezultatais džiaugiamasi neilgai. Tad verčiau pabandykite liesėti lėtai. 

Kurį laiką maitinkitės taip, kad jūsų organizmas per parą gautų ne daugiau kaip 1000-1100 kilokalorijų, t.y. rinkitės jogurto dietą. Ji tinkamiausia todėl, kad jogurtuose yra visų organizmui būtinų medžiagų - baltymų, riebalų ir angliavandenių (bet kokia dieta, kurioje stinga šių medžiagų, yra pavojinga organizmui). Kad jam netrūktų baltymų, galima šią dietą papildyti virta mėsa, geriausia kalakutiena, triušiena arba vištiena. Rekomenduojama mėsos porciją (ne daugiau kaip 100 g per dieną) suvalgyti per pietus, užkandant pomidorais arba agurkais. Bet jeigu jūs labiausiai norite valgyti vakarais, tai verčiau ją suvalgykite vakarieniaudami (vėliausiai likus 3,5 valandos iki miego), kad iškamuota alkio neprivalgytumėte prieš pat naktį. 

Be to, kasdien galite suvalgyti iki 400 g šviežių vaisių, 
išskyrus melionus, arbūzus ir vynuoges, nes jie pernelyg kaloringi. Labiausiai rekomenduotini žali obuoliai ir citrusiniai vaisiai. Galite gerti nesaldintą arbatą, mineralinį vandenį ir apelsinų, greipfrutų, vyšnių, obuolių arba granatų sultis, kuriose esančios pektininės medžiagos normalizuoja virškinimą. Obuolių sultis rinkitės neskaidrintas, o granatų - stikliniuose buteliuose. Granatų sultis atskieskite virintu vandeniu santykiu 1:2. Per dieną būtina išgerti apie 2 l skysčių. Pusę jų - sulčių pavidalu, kad organizmas gautų pakankamai vitaminų ir mikroelementų.

Reikiamą kiekį baltymų ir riebalų organizmas gauna iš jogurtų, kuriuos pasirinkę šią dietą turite gerti kasdien (iki 250 ml). 

Laikantis jogurto dietos, t.y. maitinantis jogurtais, liesa mėsa, trupučiu daržovių bei vaisių, geriant sultis, arbatas ir mineralinį vandenį, paprastai nekamuoja alkis, o organizmui nestinga jokių medžiagų. Tačiau laikytis jos ilgiau negu 10 dienų vis tiek nerekomenduojama, nes ilgalaikis kalorijų trūkumas yra žalingas. Be to, ir nereikalingas, nes per 10 dietos dienų kūno svoris gali sumažėti iki 4 kg.
ori būt sveikas? Valgyk jogurtą!

Jogurtas - kaip ir kefyras, vienas sveikiausių pieno produktų. Jis labai maistingas ir organizmas jį lengvai pasisavina, nes jame daug baltymų, pieno riebalų ir cukraus. Jame yra natrio, kalio, cinko, magnio, A, D, B grupės vitaminų, bei daug kalcio, kurio mūsų organizmas pasisavina net 80 %. Jogurte yra medžiagų, kurios neleidžia žmogaus organizme daugintis žalingoms bakterijoms. 

Žmonių virškinamajame trakte visuomet būna gerųjų bakterijų, kurios yra panašios į jogurto bakterijas. Šių naudingųjų bakterijų gali sumažėti patyrus stresą ar suvalgius salmonelėmis užkrėsto maisto. Tuomet reikėtų suvalgyti jogurto, kad atsistatytų virškinamojo trakto flora. Jogurtas taip pat žadina apetitą ir gaivina. 

Jogurtas naudingas mūsų sveikatai tuo, jog: 
reguliuoja skrandžio ir žarnyno veiklą;
mažina cholesterolio kiekį kraujyje;
didina organizmo atsparumą; 
naikina bakterijas, kurios sukelia skrandžio ir dvylikapirštės žarnos uždegimą;
 naikina žarnyno ligas ( salmoneliozę ir dizenteriją) sukeliančias bakterijas;
padeda geriau organizmui pasisavinti kalcį ir geležį, todėl saugo nuo mažakraujystės ir osteoporozės;

stabdo vėžį sukeliančių medžiagų gaminimąsi žarnyne.

Pagamintas jogurtas tinkamas vartoti 4-5 dienas. Reikia nepamiršti šiek tiek jo palikti raugui. Jeigu jogurto kultūra nusilpsta, reikia pirkti naują indelį natūralaus parduotuvinio jogurto. Paprastai jogurtas sutirštėja per 4-8 valandas. Sutirštėjusį jogurtą reikia atšaldyti, kad bakterijos liautųsi dauginęsi. Antraip jos ir toliau naikins saldžiąsias pieno frakcijas, ir jogurtas per dvi dienas visai surūgs.Kad jogurto bakterijos imtų daugintis, pienas turi nejudinamas keletą valandų pastovėti šiltoje vietoje. Pieno temperatūra nekis uždengtą puodą apvyniojus storu audeklu. Jogurtas nepavyks, jeigu puodas bus judinamas, stumdomas nešiojamas. Geriausia pasigaminti jogurtą iš vakaro – per naktį jis sutirštės. Puode reikia užvirinti pieną ir nukelti puodą nuo ugnies. Pieną reikia ataušinti (palikti atvėsti arba atšaldyti įstačius puodą į šaltą vandenį). Ideali temperatūra jogurto bakterijoms 43 ar 45 laipsniai Celsijaus. Jeigu namuose nėra termometro, patikrinti temperatūrą galima kitaip: pienas turi būti tokio karštumo, kad jame nenusideginant galima būtų išlaikyti mažąjį pirštą 10 sekundžių. Indelyje šilto pieno reikia išmaišyti jogurtą ir supilti viską atgal į puodą. Šaltomis dienomis, kad pienas normaliai rūgtų, jogurto gali prireikti daugiau. Naminiam jogurtui gaminti reikės: 10 puodelių (apie 2,3 l) nenugriebto naminio pieno, 1/4 puodelio (50 ml) jogurto (natūralaus, kuriame nebūtų želatino. Yra parduotuvėse).Sveiką natūralų jogurtą nesunku pagaminti namuose. Indai, skirti jogurtui gaminti, turi būti laikomi itin švariai, kad neįsimestų nepageidaujamų rūšių bakterijų. Jogurtas pagaminamas per 15 minučių. Jogurtas - stiprus natūralusis antibiotikas. Jis pajėgus sunaikinti kai kurių rūšių amebas ir tokias pavojingas bakterijas, kaip stafilokokai, streptokokai ir šiltinės sukėlėjai. Jogurte yra ˛arnyno bakterijoms tinkamiausio maisto - laktozės. Žmonėms, kurių žarnyno mikroflora nualinta antibiotikų, gydytojai dažnai pataria vartoti jogurtą, kad reikiamų bakterijų padaugėtų.Jogurte gausu baltymų, mineralinių medžiagų, fermentų bei įvairių vitaminų - tarp jų net ir tokių retų, kaip “D” bei “B12”. Jogurtą apvirškina jame esančios Lactobacillus bulgaris bakterijos, todėl organizmas jį asimiliuoja greičiau negu pieną. Jogurte esanti pieno rūgštis naikina bakterijas, sukeliančias maisto puvimą storojoje žarnoje, kuris yra viena pagrindinių ankstyvos senatvės bei ligų priežasčių.Vienas iš geriausių natūralių vaistų. Turi daug gydomųjų ypatybių ir gali būti plačiai naudojamas gaminant pačius įvairiausius valgius.


 


Rodyk draugams

Komentarai (2)

  1. Tomas:

    O galima vien tik jogurta kasdien mist ir nieko daugiau? :D Nes as dabar ta ir darau, jau 3 savaites kasdien po 3 kg jogurto suvartoju.. kartais koki obuoli dar sugriauziu, bet nesijauciu, kad organizmui ko truktu.. ;] Neistiks manes jogurto ligos? :D

  2. vita:

    ar galima butu kasdien vartoti tik pieno produktus pvz pienas jogurtas kefyras varske. ir ar rezultatas butu toks pat?

Rašyti komentarą