BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

83.Karlo Lagerfeldo Dieta

Karlo Lagerfeldo Dieta

Mados pasaulyje maistas atrodo nuostabiai. Tačiau neapsigauk — visos gurmaniškos įmantrybės skirtos tik žavėtis. Atskleidžiame paslaptį, kaip kai kurie žmonės geba tiek mažai suvalgyti.


Keista, tačiau mados pasaulyje — ten, kur niekas nevalgo, — esama daugybės maisto. Kad ir kur pažvelgtum, jo visur gausu: kalnai skanumynų per vakarėlius, tonos užkandžių per tarptautinius madų pristatymus. 

“Christian Dior” mados namų dizainerio Johno Galliano kolekcijų pristatymų dekoracijos, padarytos daugiausia iš riešutų, mandarinų ir profitrolių, tampa vienu madingiausių sezono akcentų. Dolce ir Gabbana nuolat aprūpina savo saloną kibirais turkiškų skanėstų bei medumi pagardintos chalvos. Per vieną iš šių dizainerių fiestų pagarbioje vietoje stovėjo stalas, nukrautas šviežiomis žuvimis, moliuskais, jūros sraigėmis. 

Deja, šios gėrybės skirtos ne skrandžiui. Virėjai kelias valandas vargsta, kad į kolekcijos pristatymą susirinkusios garsenybės turėtų kur paganyti akis. Panašus jausmas užplūsta bendraujant su modeliais — gražu, bet padiskutuoti su jais apie subtilius fiskalinės politikos aspektus nė nesitikėk. 

Per mados fiestas — tuos gausios prabangos protrūkius, tarkim, naujų kvepalų ar pėdkelnių pristatymo proga, — vaišinama rinktiniais užkandžiais. Per Milane vykstančius Dolce ir Gabbana vakarėlius maistas išdėstomas taip, kad primintų paveikslą. Tai — dekoracijų dalis. Čia garuoja didžiuliai puodai gnocchi, dubenys ravioli ir daugybė kubilų fettuchini — tikrų italų patiekalų. 

modelių puota 

Žinoma, dizaineriai visada lenktyniauja canape fronte — kuris nustebins įmantresniais patiekalais. Viename Paryžiaus vakarėlyje galima paragauti putpelių kiaušinių, apibarstytų didžiojo eršketo ikrais ir papuoštų triufelių drožlėmis, patiektų atskiruose šaukštuose su miniatiūrinėmis cukinijomis, iš kurių išpjaustyta neriančio karpio figūra. Kitoje mados fiestoje (galbūt net tą patį vakarą) akį traukia mažytės marinuotų jūros gėrybių porcijos, išdėstytos ant laimo bei čili, užpiltos išlaikytu aromatingu actu ir patiektos ragelyje, įmantriai susuktame iš specialiai atvežto bei užšaldyto Arktikos ledynų vandens. Ir kiekviena detalė paliesta žmogaus rankos. Tačiau net tai nesugundo tarp kviestinių svečių besisukiojančių ir renginiui nepakartojamo žavesio suteikti besistengiančių manekenių paragauti ką nors kita nei “Marlboro Lights”. 

Kažkas mados pasaulyje paskleidė mintį, esą šios merginos valgo tą maistą. Visiška nesąmonė! Devyniolikmetė gražuolė paprasčiausiai negalėtų atrodyti nuostabiai net su A dydžio puošnia liemenėle bei aukštakulniais batais, jei visą vakarą šlamštų kebabus. Taip tiesiog nebūna. Nepaisant to, kad duodami interviu modeliai nuolat prisipažįsta dievinantys greitą maistą. Kita vertus, gal tai ir tiesa. Ko gero, modeliai tokius patiekalus mėgsta net dukart labiau nei tu ar tavo kolegė: tik vieną kartą juos nuryja, antrą kartą — tuo pačiu keliu jų atsikrato. 

Savaime suprantama, kad kokia nors Natalija ar Andromeda visiškai nenori paniekinti dizainerio triūso, prieš pasirodymą suvalgiusi mėsainį su sūriu. Tada ji atrodytų it gyvatė, prarijusi žiurkę. Kai mergina fotografuojasi populiariam žurnalui, priešpiečių patiekalai — visi tie beprotiškai brangūs atokaitoje džiovinti ir apšlakstyti — pranyksta grimuotojo asistentės terjero nasruose. 

tikrieji valgytojai 

Mados pasaulyje net žurnalistai į tokio rango pobūvius ateina ne pavalgyti! Amerikiečių “Vogue” vyriausioji redaktorė Anna Wintour vieną po kito šlamščia putpelių kiaušinius su ikrais?! To neprasimanytų net kandžiausi ilgaliežuviai! Ji prieš pobūvį nueina į restoraną ir užsisako tai, ką mėgsta ir kas naudinga jos skrandžiui. Pobūvyje jai lieka tik grožėtis kulinariniais šedevrais. 

O kas būtų, jei mūsų krašto žurnalistams ir redaktoriams pavyktų prasmukti į tokią puotą? Jie padarytų skrandžiui šventę. Mat mėgsta būti vaišinami. Kita vertus, Lietuvoje ir pobūvių lygis ne tas. Juolab kad per dieną kartais tenka aplakstyti kelias vietas. Apie lengvus bei sveikus užkandžius ar pietus nėra kada galvoti. Ne viena žurnalistė rankinėn įsimeta maišelį riešutų, kekę bananų, kelias riekeles duonos, bryzelį kumpio, porą pomidorų ar šokolado plytelę. Dėl visa ko — jei tuo metu, kai tauta pagarbiai atidavinėja duoklę skrandžiui, tektų bėgti į netikėtą spaudos konferenciją ar svarbų interviu. 

Žinoma, žurnalistės norėtų priversti tave patikėti, kad jų rankinėse nėra nieko, išskyrus lūpų pieštuką. Tačiau tai — netiesa! 

Įdomiausi dalykai vyksta per restoranų, kavinių, klubų atidarymus ir ypač svarbiems asmenims (tarp jų, žinoma, visada pasitaiko žurnalistų) rengiamus vakarėlius. Planuoji naujo gaminio pristatymą ir viliesi sulaukti būrio diktofonais bei kameromis apsiginklavusių personų? Pamiršk bet kokias viešųjų ryšių strategijas! Pakanka pažadėti, jog bus kavos, vyno, dar šio bei to — ir žiniasklaidos dėmesys garantuotas. Tik bėda, kad per tokius renginius plunksnos brolių akys krypsta ne į šeimininkus, o į gardumynais nukrautus stalus. Kalbas apie pristatomo gaminio pranašumus užgožia saldainių popierėlių šnarėjimas ir prašymai puse lūpų: “Gal gali įpilti dar šlakelį vyno?” 

lieknųjų privilegijos 

Tačiau aukščiausiojo lygio tarptautinis madų verslas nesuderinamas su jokiais riebalais ar užkandžiavimais per vakarėlius. Limuzinai, restoranai, dovanėlės, nemokami kvietimai skirti lieknoms. Ir tai, patinka tau ar ne, yra mada. Taigi, brangioji, padėk peilį, apsieisi be sviesto. Juk reikia galvoti apie 36 dydžio sukneles. 

Šį sezoną valgysiu… 
Mados pasaulyje negali būti per plona. Bet nesitikėk pamatyti kurio nors dizainerio, besilaikančio griežtos dietos ir valgančio tik sveikatos centruose. Tikrieji stiliaus guru lieknėja ypatingai. Londono, Niujorko, Milano, Paryžiaus podiumus bei kitas madų pasaulio elito lankomas vietas galima pavadinti įnoringiausių dietų šalininkų dvasinėmis buveinėmis. Jeigu į šias dietas neįtraukiami nesuprantami maisto papildai, kankinantis nevalgymas ar ekstremalios chirurginės procedūros, mados pasaulio elito jos paprasčiausiai nedomina. 

Jodie Kidd dieta: spagečiai “Bolognese” ir angliški pusryčiai. 1995 metais buvo manoma, jog Joddie Kidd — ploniausias pasaulio žmogus. Ji pasinaudojo galimybe viešai pasidalyti savo dietos paslaptimis. Jodie teigė, kad jos dietą sudaro “daug mėsos, greitas maistas ir pakepinti valgiai”. Sunku pasakyti, ar ji per daug protestavo, tačiau nuo to laiko, kai dvejus metus nedemonstravo madų, papilnėjo dviem dydžiais, mat nusprendė esanti per liekna. 

Sophie Dahl sporto ir dietos režimas: maisto derinimas. Sophie Dahl modelių verslą užkariavo laikydamasi ryžių pudingų bei keptų pusryčių dietos. Putlus kūnas buvo jos bilietas į šlovę. Tačiau per metus Sophie atsikratė antsvorio. “Aš čia atėjau ne dėl to, kad tapčiau kovotoja už ryškių linijų paukštytes”, — pareiškė ji ir tuoj pat sulieknėjo dviem dydžiais. Ją globojo Londone dirbantis asmeninis treneris Davidas Marshallas — jo fitneso etiką sudaro 22 pratimų kompleksas ir maisto derinimo režimas, skatinantis nemaišyti angliavandenių su baltymais. 

Alexanderio McQueeno griežtas režimas: riebalų nusiurbimas ir maisto papildai. Nesėkmingo kūrimo “Givenchy” mados namams laikotarpiu dizaineris Alexanderis McQueenas ėmė pilnėti — tokiu būdu jis reiškė savo nepasitenkinimą. Galop Alexanderis atšventė savo išėjimą iš “Givenchy” mados namų — atliko didelį riebalų nusiurbimo kursą. Nors McQueenas linksmai prisipažino atlikęs šią procedūrą, vėliau skundėsi, jog iš tiesų ji jam netikusi. Kad taptų (labai) lieknas, jis ėmė riboti maistą bei vartoti riebalus sutraukiantį maisto papildą chitosaną. 

Annos Wintour firminiai priešpiečiai: žalia mėsa. Jeigu bent ką nors žinai apie pripažintą mados tironę ir amerikiečių “Vogue” vyriausiąją redaktorę Anną Wintour, greičiausiai tos žinios yra tokios: ji niekada nenusiima saulės akinių ir yra liesa kaip šiaudas, nes valgo savo firminius priešpiečius — pusiau žalią mėsainį be bandelės. Wintour kasdien užsisako mėsos iš “Royalton” viešbučio (pasiunčia savo padėjėją, kad jos atvežtų), be to, kalbama, neva ji reikalauja, jog niekas iš jos darbuotojų nevalgytų priešpiečių darbo vietoje. 

Karlo Lagerfeldo dieta: kaktusai, žuvis ir arkliena. Per savo 2001 metų vasaros kolekcijos pristatymą “Channel” mados namų dizaineris Karlas Lagerfeldas podiumu žengė net 31,5 kg lengvesnis. Iškart prasidėjo nesibaigiantys spėliojimai. Trys populiariausios teorijos buvo tokios: neleidžiančių riebalams susidaryti injekcijų kursas, stresas dėl mokesčių sąskaitų bei vaikiškų tyrelių dieta. Tiesą sakant, Lagerfeldo dietologas sukūrė dietą, kur naudojamas riebalus sutraukiantis kaktusų darinys. Visa mėsa (arkliena) buvo pakeista žuvimi. Keptų bulvyčių irgi teko atsisakyti, tačiau virtas bei troškintas garuose valgyti buvo leista.



Rodyk draugams

Rašyti komentarą